Valantieleestip 11: Troep

Bij dit boek moet je een beetje je kop erbij houden. Ik kan er ook niks aan doen. Maar als je dat kan, dan is dit is een fantastisch verhaal, met grappige wendingen. Met ’troep’ wordt een troep kinderen bedoeld. Maar liefst dertien. (om ze uit elkaar te houden heeft de schrijfster achterin het boek korte biografietjes toegevoegd. Lees ze! zou ik zeggen) De kinderen wonen op een boot: Blauwtje. Pola vertelt het verhaal. De boot is van haar moeder, maar die zwerft over de wereld, op zoek naar haar grote liefde. De kinderen zijn een voor een aan komen lopen, en hebben elkaar zo’n beetje geadopteerd. Een gezellige boel is het op het Blauwtje, en op het landje ernaast, waar iedere avond een gezellig kampvuur brandt.

Maar het blijkt natuurlijk niet allemaal zo zorgeloos als het lijkt! De kinderen worden bedreigd door mevrouw Wijfjes van het Zorgbureau, die meent dat er niet goed voor ze gezorgd wordt. En er gebeuren hele rare dingen. Zo vallen er gaten in de stad, door verzakkingen die veroorzaakt worden door het aanleggen van een metrolijn. De vergaderingen van het stadsbestuur lopen alleen maar uit op ruzies (herkenbaar?) en het wordt nog gekker, de kinderen stuiten op groepen ‘onbedoelden’, die nergens kunnen wonen. (van kevers tot straatmuzikanten).

Een gek boek, het verhaal voltrekt zich in een sneltreinvaart (vandaar dat je je kop er een beetje bij moet houden). Diverse kinderen uit groep zes hebben het gelezen en keurden het goed. “Supergrappig!” herinner ik me nog als commentaar. Dus als je lekker kunt lezen en van een verhaal houdt dat nergens saai is: Lees Troep van Ilse Bos! (het is notabene haar eerste kinderboek).  De geestige illustraties zijn van Linde Faas.

Vanaf een jaar of 9. En… ik vergeet het eigenlijk telkens te vermelden: ook leuk om voor te lezen!

What do you want to do ?

New mail