Groep 8 doet mee aan EPJO

Wellicht ziet u vanmorgen meerdere politie-agenten in de school. Zij komen in het kader van het Educatief Programma Jongeren (EPJO), waar groep 8 aan deelneemt.

EPJO is een samenwerkingsverband van de Peter Faber Stichting, Openbaar Ministerie, Ministerie van OCW en politie. Doelstelling van dit programma is om kinderen op een nog beïnvloedbare leeftijd kennis laten maken met regels, gezag, respect en keuzes. Dit om verkeerde keuzes en radicalisering te voorkomen.

Het programma bestaat uit drie delen:

Allereerst wordt de klas bezocht door een tweetal politieagenten die een interactieve les, inclusief rollenspellen, geven over ‘Pikken, Pesten en de Keuzes die je maakt’. Vervolgens vertelt een ex-gedetineerde jongere zijn verhaal waarin hij uitlegt dat het maken van de foute keuzes zijn toekomst heeft verpest.

Het thema ‘Eigenwaarde’ staat centraal in de volgende fase, waarin jongeren van de Peter Faber Stichting of regionale ‘rolmodellen’ in de klas een performance geven. Het uitgangspunt is dat elk kind in wezen een kampioen is en dat het belangrijk is om zelfvertrouwen te hebben. Peter Faber sluit dit onderdeel af met een verhaal.

Tijdens de derde fase krijgt de klas de kans om te zien hoe een rechtzaak eruit ziet. In sommige gevallen is het mogelijk een bezoek aan de rechtbank te brengen waar de kinderen een strafzaak mogen bijwonen. Ze maken op deze manier kennis met het recht en de gevolgen van het maken van foute keuzes. Als het door capaciteitsgebrek niet mogelijk is om een zaak te bezoeken krijgt de klas een filmregistratie van de zaak te zien.

Vandaag zullen beide groepen 8 deelnemen aan de eerste twee fasen van EPJO. Meer informatie vindt u op www.epjo.nl