Genomineerd voor de Nationale Onderwijsprijs

Genomineerd voor de Nationale Onderwijsprijs

Een leerlingenraad, kinderen die moeiteloos voor een volle zaal met kinderen en volwassenen iets presenteren, kinderen die een eigen onderneming opzetten, een toneelstuk bedenken en uitvoeren, een kraanwagen bouwen, onderzoek doen, een film maken… bij ons op school allemaal heel gewoon.

Dat dit ‘gewone onderwijs’ eigenlijk heel bijzonder is, blijkt uit de nominatie van onze school voor de Nationale Onderwijsprijs. Onze inzending bestaat uit een filmpje gemaakt door kinderen uit groep 8 van vorig schooljaar als afronding van het thema ‘Oorlog en vrede’. Een prachtig resultaat van ons thematische, vakoverstijgende onderwijs:

In het thema ‘Oorlog en vrede’ hebben de kinderen van groep 8 filmpjes gemaakt. Het ingezonden flimpje laat zien hoe de kinderen zich hebben ingeleefd in het leven van leeftijdsgenoten die moeten vluchten uit een land waar oorlog is.  Zij hebben zelf de verhaallijn bedacht, de teksten geschreven en het filmscript gemaakt en uitgevoerd. De filmpjes zijn vertoond aan de ouders.

Het project laat de integratie zien van kennis (burgerschap, taal, zaakvakken, actuele kwesties) en vaardigheden (samenwerken, taalvaardigheid, mediavaardigheid, creativiteit, inlevingsvermogen enz.). De allerbelangrijkste opbrengst van dit project is het ontwikkelen van inlevingsvermogen. Dit project draagt daarmee bij aan burgerschap en verbinding.

Op 24 januari mogen wij ons ‘project’ presenteren in Alkmaar. We nemen het dan op tegen drie andere scholen uit Noord-Holland. Een deskundige vakjury kiest de winnaar. Als we deze ronde winnen, gaan we door naar de landelijke finale.

De Nationale onderwijsprijs wordt ook wel ‘de Oscar van het onderwijs’ genoemd. Wij zijn dan ook apetrots op onze nominatie.

Meer informatie over de Nationale Onderwijsprijs vindt u op https://www.onderwijsprijs.nl/