Basisschool De Zuiderzee wint 2e prijs

De Zuiderzee heeft de tweede plaats bemachtigd in de strijd om de Nationale Onderwijsprijs. Uit de vele inzendingen zijn we tweede van de provincie Noord-Holland geworden. En daar zijn we bijzonder trots op. De jury is getroffen door ons bijzondere filmproject Oorlog.

‘Wie hier vanmiddag staat is al een winnaar.’ Zo begon de juryvoorzitter van de Nationale Onderwijsprijs deze finale, immers hier stonden de vier besten van Noord-Holland. En zo voelden we ons ook. Julius van de Leerlingenraad hield vol vuur een speech en toonde het filmpje, waarbij een jurylid een traantje wegpinkte. Ze was getroffen door de inhoud en de vorm, wat later ook uit het juryrapport bleek. Vol trots namen we de tweede prijs in ontvangst. De kinderen hebben hierover ook een mooie blog geschreven.

Juryrapport nationale onderwijsprijs

Het filmproject is een treffend en mooi uitgewerkt voorbeeld van ons beleid en ons overstijgende vakoverstijgende onderwijs, zo meende het jurylid. Zowel het onderzoekend leren als  ‘burgerschap’ komen hierin goed terug. De kinderen hebben zich goed ingeleefd in leeftijdsgenootjes uit oorlogsgebieden en tonen enorme betrokkenheid met dit onderwerp. Ook toonden ze zich ware cineasten: script, tekst, spel en opnames.. alles hebben ze zelf bedacht en uitgevoerd.

Het resultaat is een bijzonder treffend. Geen uitvoerige tekst en uitleg, maar een gevoelig filmpje in wisselend zwart-wit en kleur, ondersteund door het ‘verhaal van Mohammed’, aldus het juryrapport. De jury meent verder dat het filmpje zeker kan bijdragen aan een beter begrip van oorlog en vluchtelingen én het levert een schat aan vaardigheden op.

Goed voor een tweede prijs in de categorie basisonderwijs.