Allemaal winnaars…

“Van oerknal tot robot. Alles heeft een begin.” van Marc ter Horst is toch wel het geweldigste boek dat ik afgelopen schooljaar voorlas (ik heb nog 5 dagen voor de laatste 9 hoofdstukken..). Aangeraden door een jongetje uit mijn klas. Het begin van het heelal, de bergen, het leven, de mensen , de taal, God, huisdieren, steden, Nederland, vakantie, oorlog, wetenschap…… 39 verschillende “beginnen”, om te eindigen met “het begin van de robots” . Stuk voor stuk interessante onderwerpen, leerzaam en humoristisch, heerlijk om voor te lezen. De illustraties van Eliane Gerrits zijn bijzonder geestig.

Vandaag las ik het hoofdstuk “Het begin van jou”.

“Hoe jij begon? Dat weet je natuurlijk best: in de buik van je moeder. Maar hoe kwam je daar terecht? Dat heeft je vader gedaan, toen hij seks had met je moeder. Hoe dat precies gaat: vraag dat maar aan je ouders. Als je het wilt weten tenminste.”

IJzersterk begin. En het woord ‘seks’ heeft een groot “IEUWWW-gehalte”. Ik zou diep teleurgesteld zijn als ik dat tijdens het voorlezen niet gehoord had. Maar daarna luisterden ze aandachtig, alle vijfentwintig….. “Miljoenen zaadjes zwommen naar het eitje in je moeders buik. Het snelste zaadje glipte bij het eitje naar binnen, De andere zaadjes dropen af. Het eitje was bevrucht en dat was het begin van jou…”

“De winnaar!” roept een meisje in mijn klas. “Dat zaadje is de winnaar! Eigenlijk zijn we allemaal winnaars! Hoeven we nooit meer te zeggen dat we nooit gewonnen hebben. We zijn begonnen met te winnen!”

Van zo’n reactie wordt ik helemaal blij. en mijn klas vol winnaars ook. Dit boek is een absolute aanrader, voor kinderen vanaf een jaar of 8. Leuk en leerzaam, stof voor nadenken en leuke discussies….